Vi delar med oss av våra bästa tips på hur du gör rent dina stekpannor och kokkärl i bland annat gjutjärn, rostfritt, non-stick och kolstål så att de håller längre.
Skötselråd - För kokkärl och stekpannor
Livslängden på restaurangens stekpannor och kastruller påverkas visserligen av kvaliteten, men också av hur du rengör och tar hand om dem. Med rätt skötsel håller utrustningen längre och resultaten i köket förblir lika bra varje gång.
För dig som använder induktion
En induktionshäll blir snabbt mycket varm. Om du placerar ett kallt kokkärl eller stekpanna på spisen finns risk att kärlets botten slår sig på grund av för hög temperaturskillnad
Tänk på detta:
- Börja med låg till medelhög värme. Lägg på pannan med fett och höj sedan gradvis.
- Skölj aldrig ett hett kärl i kallt vatten – låt det svalna först.
Belagda Non-stick pannor och kittlar
Belagda stekpannor, sauteuser och kokkärl har en beläggning med Teflon eller Excalibur. Dessa beläggningar tål ej redskap i stål – se därför till att endast använda redskap i trä eller plast. Bästa sättet att rengöra teflonpanna är för hand i hett vatten och med vanligt diskmedel – ej i diskmaskin!
- Använd endast trä eller plastredskap.
- Använd aldrig stålull för rengöring.
- Diska ej i diskmaskin.
Rostfritt
Det lättaste materialet att rengöra är en rostfri stekpanna eller kastrull. Om det skulle bränna fast i botten, koka upp vatten med maskindiskmedel en stund, skölj och torka ur.
När man kokar pasta eller potatis, salta alltid efter att vattnet kokat upp då det annars kan bli vita prickar i kärlet av saltet. De vita prickarna tas enkelt bort med lite ättika på hushållspapper, för att sedan sköljas ur. Har kärlet fått blånader eller färgförändringar har man haft för hög temperatur, utan innehåll.
Rostfritt stål har mycket lång hållbarhet och är lätt att göra rent från bakterier, därför är det ett självklart val inom livsmedelsindustrin. Krominnehållet i stålet gör dessutom att materialet inte rostar eller blir missfärgat.
Tänk på detta:
- Använd ej stålull eller skurmedel som kan repa vid rengöring.
- Handdisk rekommenderas även om produkterna går att köra i diskmaskin.
- Skulle något brännas fast tas det enkelt bort genom att koka upp lite vatten med diskmedel i. Skölj sedan och torka ur.
Kolstål/svartstål
Koka alltid ur pannorna med vatten första gången du använder dem. Häll av vattnet och stek upp pannan rikligt med matolja, häll av oljan och låt den svalna och torka sedan av med hushållspapper. Diska aldrig kolstål med diskmedel, diska för hand och smörj sedan in efteråt med lite matolja.
Bränna in kolstålspanna
När du bränner in din kolstålspanna ger du den en naturlig non-stick-beläggning. Vi rekommenderar att du bränner in den med en vegetabilisk olja såsom rapsolja eller linfröolja då de har en hög brännpunkt.
Rök kommer att uppstå, så se till att det finns bra ventilationsmöjligheter innan du börjar.
- Använd en trasa och fukta stekytan på pannan med oljan.
- Slå på medelvärme och låt pannan hettas upp.
- Applicera tunna lager av olja tills stekytan blir skimrande svart.
- Låt pannan svalna innan du diskar bort överflödig olja med hett vatten och diskborste.
Kom ihåg att alltid använda fett i pannan, en mindre mängd kan användas när pannan är ordentligt inbränd.
Tänk på det här
Undvik sura ingredienser såsom exempelvis citronsaft, ättikslag, vitvin, rödvin och vinäger då detta riskerar att fräta bort den naturliga beläggningen. Lämna aldrig pannan i vatten då detta kan orsaka rostbildning. Skulle rost bildas, skrubba bort fläcken med en tvättsvamp och applicera oljan där fläcken uppstått.
OBS! Om pannan används på en värmekälla som är mindre än dess botten eller hettas upp för snabbt finns risk att pannan slår sig.
Rengöra kolstålspanna
- Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
- Diska alltid för hand i hett vatten, diskmedel rekommenderas inte.
- Torka alltid helt torr efter rengöring.
- Tål inte maskindisk.
Aluminium
Kokkärl av aluminium är det mest värmeledande materialet, värmen sprids i hela kärlet snabbt och jämnt. Inte som i rostfria kärl där värmen koncentreras i botten med risk för bottenbränning. Förvara aldrig mat som har en hög surhet, typ citron, rabarber, tomat etc. i aluminium, då kommer aluminiumet utsöndra maten.
Aluminiumkärl ska alltid diskas för hand. De maskindiskmedel som finns idag fräter på aluminiumet samt gör att det blir fläckar.
Kopparpannor
Kopparpannor leder värme mycket bra. Ett kopparkärl med rostfri bottenplatta fungerar på induktion medan pannor med kopparbotten inte fungerar på induktion. Kopparpannorna är antingen förtennade eller med en insida av rostfritt stål. De förtennade pannorna är mycket skära, så använd därför alltid plast eller träredskap. De rostfria kopparpannorna tål stålredskap och har en längre livslängd. Putsa kopparutsidan med kopparputs.
Gjutjärn
Gjutjärn tillverkas i sandformar och tillhör bland de mest hållbara och populära materialen att tillaga mat med. Passar alla typer av matlagning. Våra pannor är grill- och ugnssäkra upp till 250° C.
Vid upphettning släpper pannorna ifrån sig lite av sitt järn – det är både nyttigt och förhöjer smaken på maten. Våra pannor är emaljerade och behöver därför inte oljas in efter rengöring. Skulle det mot all förmodan uppstå en skada på emaljen bör den dock oljas in för att återskapa ett naturligt skydd mot rost. Vassa stålredskap som kan skada emaljen bör därför undvikas.
Lämna aldrig pannan i vatten då detta kan orsaka rostbildning. Skulle rost bildas, skrubbar du enkelt bort fläcken med en tvättsvamp och applicerar vegetabilisk olja där fläcken uppstått.
- Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
- Diska alltid för hand.
- Tål inte maskindisk.
- Torka alltid helt torr efter rengöring.
OBS! Om du har en gjutjärnspanna som inte är emaljerad ska du bara rengöra med en diskborste och hett vatten.
Lättviktsgjutjärn
Lättviktsgjutjärn tillverkas i en så kallad pressgjutning. Det gör att luften i den smälta järnmassan pressas ur godset och tillåter en mer kompakt, tunn och lätt produkt med samma volym per kubikcentimeter som klassiskt gjutjärn. Det tunna godset gör att pannan värms upp, når idealisk stektemperatur samt svalnar snabbare.
Pannan levereras inoljad, men vi rekommenderar ändå att man bränner in pannan på samma sätt som kolstålet (läs ovan). Lämna aldrig pannan i vatten då detta kan orsaka rostbildning.
För att göra en grovrengörning av pannan kan grovsalt hettas upp och skrubbas på stekytan. Bränn därefter in pannan på nytt.
- Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
- Diska alltid för hand, diskmedel rekommenderas inte.
- Tål inte maskindisk.
- Torka alltid helt torr efter rengöring.