Chat with us, powered by LiveChat Storkök & restaurangutrustning med snabb leverans - Widab AB
menu Created with Sketch. times Created with Sketch.
search Created with Sketch.
user Created with Sketch.
cart Created with Sketch. 0 Varukorg

Våra tips och skötselråd till kokkärl & stekpannor

Det finns olika sätt att rengöra och sköta om sin utrustning beroende på material. Se nedan!

Skötselråd - För kokkärl och stekpannor

Här kommer lite tips och skötselråd till kokkärl och stekpannor. Även den bästa, finaste och dyraste pannan kan få kort livslängd om den inte sköts på rätt sätt, på samma sätt som exempelvis knivar. Sköt om din utrustning rätt så kommer livslängden att förlängas och kok och stekresultaten fortsätter hållas perfekta!

Innan vi börjar prata om de olika materialen är det värt att nämna några saker för dig som använder induktionsspis. Var uppmärksam på detta vid användning av induktionsspis:

  • När du sätter på din induktionsspis blir det mycket varm direkt. Om du placerar ett kallt kokkärl eller stekpanna på spisen finns risk att kärlets. botten slår sig pga attför hög temperaturskillnad. Gör då så här istället:
  • Sätt på spisen med halv effekt. Lägg på stekpannan med det matfett som ska användas och höj sedan efter en kort stund värmen till den temperatur som önskas.
  • Skölj aldrig kärlet/stekpannan i vatten innan den svalnat! Om detta sköts på rätt sätt håller dina kokkärl och stekpannor mycket längre!

 

Belagda Non-stick pannor och kittlar:

Belagda stekpannor, sauteuser och kokkärl har en beläggning med Teflon eller Excalibur. Dessa beläggningar tål ej redskap i stål. Använd endast trä eller plastredskap. För längre hållbarhet, diska inte dessa kärl i diskmaskin då detta sliter på beläggningen och förkortar livslängden. Diska istället i hett vatten med vanligt diskmedel. Använd aldrig stålupp för rengöring.

Rostfritt:

Rostfritt stål är det mest praktiska och mest lättskötta materialet man kan ha i kok och stekkärl. Lätt att göra rent och mycket lång hållbarhet. Om det skulle bränna fast i botten, koka upp vatten med maskindiskmedel en stund, skölj och torka ur. När man kokar pasta eller potatis, salta alltid efter att vattnet kokat upp. Det kan annars bli vita prickar i kärlet av saltet. Dessa kan tas bort med lite ättika på hushållspapper, för att sedan sköljas ur. Har kärlet fått blånader eller färgförändringar har man haft för hög temperatur, utan innehåll. Använd ej stålull eller skurmedel som kan repa vid rengöring.


Kolstål / svartstål:

Koka alltid ur pannorna första gången med vatten. Häll av vattnet och stek upp pannan rikligt med matolja, häll av oljan och låt den svalna och torka sedan av med hushållspapper. Det finns givetvis många bra sätt på att bränna in sitt kolstål inför första användningen. Diska aldrig kolstål med diskmedel, diska för han och smörj sedan in efteråt med lite matolja.

Aluminium:

Kokkärl av aluminium är det mest värmeledande materialet, värmen sprids i hela kärlet snabbt och jämnt. Inte som i rostfria kärl där värmen koncentreras i botten med risk för bottenbränning. Förvara aldrig mat som har en hög surhet, typ citron, rabarber, tomat etc i aluminium, då kommer aluminiumet utsöndra maten.
Aluminiumkärl ska alltid diskas för hand. De maskindiskmedel som finns idag fräter på aluminiumet samt gör att det blir fläckar.

Kopparpannor:

När det gäller kopparpannor leder dessa värme mycket bra. Ett kopparkärl med rostfri bottenplatta fungerar på induktion medans pannor med botten i koppar inte fungerar på induktion. Kopparpannorna är antingen förtennade eller med en insida av rostfritt stål. De förtennade pannorna är mycket skära, så använd därför alltid plast eller träredskap. De rostfria pannorna tål stålredskap och har en längre livslängd. Putsa kopparutsidan med kopparputs.

 

 

Kokkärl och stekpannor

Mer tips & trix