Beroende på ytan ska du rengöra stekbord på olika sätt. Det är skillnad på om du har en stekhäll eller en kromstekhäll. Om du ska köpa ett nytt stekbord är det bra att ha koll på hur du tar hand om det för att det ska hålla det hygieniskt och förlänga livslängden. Så här ska du gå till väga vid rengöring.
Viktigt att göra rent stekbordet
När man lagar mat så fastnar fett, vätskor och matrester på ytan. Om man inte rengör stekbordet kan det bli svårt att få bort resterna, vilket försämrar förmågan att få till den perfekta stekytan och att fördela värmen jämnt. Det kan också leda till att smaker överförs mellan olika maträtter. Oavsett om du har hårdkrom eller stål-häll finns det enkla knep att använda.
OBS! Oavsett om du har en stål- eller kromhäll ska du inte använda dig av några kemikalier med klor eller ammoniak (ej stålull) och inte heller något vasst som kan repa eller skada ytan!
Vid daglig rengöring av stekhäll skurar du rent med mild såpa och hett vatten. Skölj sedan av och torka av hällen med en mjuk trasa.
Om det bildas rost kan det bero på misskötsel eller användning av för starka rengöringsmedel.
Rengöra stekhäll (stål)
Rengör stekhällen med stekbordskrapa (till räfflad häll går stålborste bra).
När stålhällen rengjorts och den inte skall användas inom den närmaste tiden bör den smörjas med vegetabilisk matolja (OBS! Gör ej detta på en kromad häll).
Rengöra stekbord (krom)
Då ytan är mycket slät och tät, kan inbrända matrester och fett kokas bort.
Häll på is eller kallt vatten när hällen har svalnat något (ca 140 ° C) och rengör med mjuk borste/trasa.
Efteråt kan man fukta en trasa med hälften vatten och hälften vinäger som kan användas när hällen svalnat ytterligare (ca 80-100 ° C).
Torka kromstekytan grundligt med en trasa.