Chat with us, powered by LiveChat Allt du behöver veta om mjukglassmaskiner | widab.se
menu Created with Sketch. times Created with Sketch.
search Created with Sketch.
user Created with Sketch.
cart Created with Sketch. 0 Varukorg

Tips & information om mjukglassmaskiner

Det finns en mängd olika maskiner i olika prisklasser och med olika funktion, vi hjälper dig förstå!

Köpguide - Mjukglassmasskiner

Vi svenskar fullkomligt älskar glass varpå mjukglass är en av våra absoluta favoriter. Sverige konsumerar faktiskt mer glass än nästan alla andra länder i Europa och det är därför inte konstigt att det ställs höga krav på maskinerna. Är du på jakt efter en mjukglassmaskin men osäker på vad man ska välja och vilken väg man ska gå? Här hjälper vi dig förstå allt det du behöver veta som förhoppningsvis gör valet lite enklare.

Självpastorisering eller inte?


Självpastorisering
Med jämna mellanrum måste mjukglassmaskiner pastöriseras. Det innebär att maskinen hettas upp till 55 grader för att sedan kylas ner. Processen dödar alla bakterier som annars kan uppstå. En maskin med självpastörisering genomför denna process automatiskt en gång per dygn, oftast under natten. Om man pastoriserar samma smet mer än en gång kan smeten brännas/karmaliseras och ge glassen en mer gulaktig färg. Att tänka på är att man behöver räkna in att sälja slut sin smet innan rengöring då all smet som annars är kvar blir spill.

+ Möjlighet att öka diskintervall till en gång var sjätte vecka istället för en gång per vecka
+ Ofta rejälare konstruerade maskiner
- Dyrare inköp

Utan självpastorisering
Text lite här om detta

+ Billigare inköp
- Kräver diskintervall en gång per vecka


Pump eller gravitation?

Generellt kan man säga att en maskin med pump är att föredra eftersom den ger en större volymökning i glassen, det betyder att glassen blir luftigare (inte mindre) och ger dig bättre marginal på varje servering. Maskiner med pump är utrustade med en luftskruv som möjliggör att styra luftmängden för att uppnå en fylligare glass. Ju mer luft, ju fluffigare glass och högre marginal. Dock ska sägas att om det är väldigt varmt kan mängden luft behöva ställas ner för att inte glassen ska smälta fort, men som då är möjligt tack vare luftskruven. (Olika beroende på vilken mix du använder).

Om du säljer mycket eller har en tanke om hög omsättning av mjukglass bör du absolut ha en maskin med pump. Gravitationsmaskinens styrka ligger däremot i enkelheten när det kommer till rengöring och allmän skötsel. En maskin med gravitation finns i regel inte med pastorisering även om det finns ett fåtal. Gravitationsmodellen är enklare att rengöra jämfört med maskiner med pump då det är mer delar, packningar m.m. som behöver demonteras och monteras vid rengöring av en pumpmaskin.

Pump
+ Ger större volym i din glass = bättre marginal
+ Klarar större kapacitet i regel
- Kräver lite mer tid för rengöring, underhåll och skötsel

Gravitation
+ Enkel rengöring, underhåll och skötsel
- Klarar inte samma volymökning
- Klarar mindre kapacitet i regel


Luftkyld eller vattenkyld?

Oavsett modell är vattenkyld mjukglassmaskin att föredra eftersom de går mycket tystare och samtidigt inte avger värme på samma sätt. Då det är höga effekter bildas mycket värme, samt att man som oftast har fler maskiner i samma rum som gör att det kan bli väldigt varmt. Detta är också något man behöver räkna in även nattetid då maskinen står på tomgång.

En lyftkyld maskin är enklare att installera då man inte behöver dra fram varken vatten eller avlopp men som nämns ovan kan det bli riktigt varmt där maskinen står vilket gör att man dels får en hög omgivningstemperatur som också kan leda till att man tappar kapacitet i slutändan jämfört med vattenkyld. Tittar du på en mindre bänkmodell med lägre kapacitet kommer även luftkyld att fungera för dig. Fördel med en luftkyld maskin är att den är lätt att flytta på och ställa på platser där vatteninkoppling inte är möjlig.

Luftkyld
+ Går att placera där vattenanslutning inte finns och flytta till önskad plats.
- Högre ljudvolym
- Avger mer värme
- Kan tappa kapacitet vid för hög omgivningstemperatur

Vattenkyld
+ Lägre ljudvolym
+ Avger mindre värme
- Kräver vattenanslutning och därför en mer bestämd placering

En eller flera smaker?

Det absolut vanligaste är maskiner med en smak då de är det som vi i Sverige efterfrågar när vi är sugna på glass. Till detta går ju istället ha en uppsjö olika toppings av olika slag. Maskiner med fler smaker finns här och där, på bensinstationer eller hamburgekedjor. Dessa maskiner har ett betydligt högre inköpspris. Vad är det engetligen du vill erbjuda dina gäster?

Mjukglass, frozen yoghurt, vad är skillnaden?

Text om detta

 

Rengöring och skötselråd 

Mjukglassmaskiner är ofta dyra att köpa, och även dyra att reparera. En fungerade mjukglassmaskin är en guldgruva för den som säljer glass. Tyvärr beror ca 80% av alla fel på maskiner yngre än 5 år pga bristande underhåll, rengöring och skötsel, d.vs. handhavande fel. Det är därför otroligt viktigt att det redan från start skapas kunskaper hos användaren.
Följ instruktionerna från tillverkaren noga för att inte riskera dyra reparationskostnader.

Vilken mix/smaker ska jag välja?

Vi säljer ingen mix själva. Prata med din glass- eller matvaruleverantör. De har bäst koll på mix och smaker.

 

 

Mjukglassmaskiner

Mer tips & trix