Chat with us, powered by LiveChat Välj rätt skärbräda | widab.se
menu Created with Sketch. times Created with Sketch.
search Created with Sketch.
user Created with Sketch.
cart Created with Sketch. 0 Varukorg

Välj rätt skärbräda

Vilken skärbräda är bäst för dig? Med denna guide gör valet enklare för dig att välja skärbräda.

Vi hjälper dig välja rätt skärbräda!

Bra knivar behöver bra underlag, men vilken skärbräda är bäst? Vi granskar några alternativ att överväga – och några att undvika.

Det finns många skärbrädor att välja mellan, som trä, plast, sockerrör och marmor. Att hitta rätt kan vara svårt, men ett bra tips är att välja en som är hållbar men inte för hård, eftersom en för hård skärbräda kan skada dina knivar. Det är också viktigt att ha minst två skärbrädor: en för grönsaker och frukt, och en annan för kött och kyckling.
Här går vi igenom några olika typer av skärbrädor.

Vilken skärbräda ska jag välja?

Att ha flera skärbrädor, en för frukt och grönt samt en separat för kyckling och kött är en bra regel. När man i restaurangköket använder skärbrädor i plast har man olika färger beroende på användning. De gör det lätt att hantera rätt råvara till rätt skärbräda för bäst hygien. Vill du ha en skärbräda i många år ska du välja en träskärbräda, men tänk på att det är viktigt att du tar hand om den på bästa sätt.

Vilken storlek på skärbräda behöver du?
Många gånger är en stor skärbräda praktisk. Samtidigt bör den få plats i diskhon eller diskmaskinen för enkel rengöring. Pris är också en viktig faktor – träskärbrädors pris beror ofta på storleken samt om de är ändträ eller inte. Ett tips är att först mäta upp önskad storlek innan du köper. Tänk på att en hög skärbräda av trä går ofta att hylva ner och använda i många år, men arbetshöjden blir högre och kan för kortare personer tyckta det blir obekvämt.

Skärbräda av trä
Träskärbrädor är praktiska och skonsamma mot knivar. T.ex. är Globals skärbrädor är gjorda av ek, ett fibertätt träslag som fungerar utmärkt som underlag. Trä håller längre än plast eftersom det inte slits lika mycket av kniven och kan slipas ner vid behov. Nackdelen med trä är att det inte är sterilt, så du måste noggrant rengöra och torka skärbrädan för att undvika bakterier. Det kan också behövas oljning ibland för att förhindra att träet spricker.

Fördelar: Väldigt lång hållbarhet, skonsam mot kniven, kan hyvlas/slipas om
Nackdelar: Nogrann rengöring och skötsel, behöver oljas in då och då, i regel dyrare

Skärbräda av plast
Plastskärbrädor är också skonsamma mot knivens egg och är hygieniska, lätta att rengöra samt absorberar inte lukt. Nackdelen är att plast inte är lika hållbart som trä, så det bildas jack och skåror med tiden. Dessa skåror kan samla bakterier och eftersom plastskärbrädor inte kan slipas, måste de bytas ut regelbundet. En annan fördel med plastskärbrädor är att dom oftast är billigare.

Fördelar: Billigare, skonsam mot kniven, absorberar inte lukt,
Nackdelar: Lätt till skåror som kan samla bakterier, kan inte slipas.

Pssst! Global erbjuder skärbrädor av livsmedelsklassad plast och av "grön plast" från sockerrör. Sockerrörsbrädans fördel är att den tillverkas utan fossila resurser och är helt återvinningsbar.

Undvik skärbrädor av marmor och glas
Marmor och glas är högst opassande underlag. Visst kan det vara snyggt att använda en marmorplatta som serveringsfat, men håll din kniv borta från den. Den här typen av hårda material nöter på eggen och gör kniven slö på nolltid. Dessutom finns det en risk att du repar ytan och får glassplitter eller bitar av marmor i maten.

Fördelar: Fina att servera och att se på
Nackdelar: Inte skonsam mot dina knivar

Husmorstips
Lägg en fuktig handduk eller disktrasa under skärbrädan när du använder den för att få den riktigt stabil, så slipper du att den glider runt!

Hur tar jag hand om min skärbräda?
Vi har skapat en separat guide om skötsel och rengöring, se den Här!

 

Skärbrädor

Mer tips & trix