Ska man ha en skärbräda i plast eller trä? Vilken är bästa skärbrädan för kyckling? Finns det något material man ska undvika? Vi benar ut vad det är som gäller så att du enkelt ska välja rätt bland skärbrädor efter vad du tänkt använda den till och hur mycket du vill behöva ta hand om den.
Vilken skärbräda är bäst?
Vi hjälper dig välja rätt skärbräda!
Visste du att du kan förlänga livslängden på dina knivar med en bra skärbräda? Det finns många material att välja mellan, såsom trä, plast, sockerrör och marmor. Ett bra tips för att välja den bästa skärbrädan är att välja en som är hållbar, men inte för hård, eftersom en för hård skärbräda kan skada dina knivar. Det är också viktigt att ha minst två skärbrädor: en för grönsaker och frukt, och en annan för kött och kyckling.
Vad ska man ha för skärbräda?
Det är vanligast med skärbrädor i plast eller trä, men det finns också varianter i marmor, glas och porslin. Att ha flera skärbrädor, en för frukt och grönt samt en separat för kyckling och kött är en bra regel. Ett beprövat knep för att hålla isär dem i restaurangkök är att välja olika skärbrädor för olika användningsområden – då blir det extra lätt att använda rätt skärbräda för rätt råvara för bäst hygien.
Om du vill ha en som håller i många år är en skärbräda i trä bäst. Om du bara lägger lite tid på att underhålla den kan du ha den i många, många år.
En tumregel är att använda en skärbräda i trä till bröd, grönsaker och kött, och en skärbräda i plast för kyckling och rå fisk, då den är lättare att rengöra ordentligt och tål maskindisk.
Vilken storlek på skärbräda behöver du?
Det beror på vad du ska använda den till. För enklare moment som att hacka örter eller skiva lök räcker ofta en bräda runt 40 cm. Till större råvaror som köttstycken eller fisk är det nästan alltid bra med en större modell, 50 cm eller mer. Tänk också på att skärbrädan måste få plats i diskrummet, antingen i diskhon eller i diskmaskinen, beroende på rutinerna i köket.
Ett tips är att först mäta upp önskad storlek innan du köper. Tänk på att en hög skärbräda av trä går ofta att hyvla ner och använda i många år, men arbetshöjden blir högre och blir inte så ergonomiskt för kortare personer.
Skärbräda av trä
Träskärbrädor är praktiska och skonsamma mot knivar. T.ex. är Globals skärbrädor gjorda av ek, ett fibertätt träslag som fungerar utmärkt som underlag. Trä håller längre än plast eftersom det inte slits lika mycket av kniven och kan slipas ner vid behov.
Nackdelen med trä är att det inte är sterilt, så du måste noggrant rengöra och torka skärbrädan för att undvika tillväxt av bakterier. En skärbräda i trä kan också behöva oljas in ibland för att inte spricka.
Fördelar:
- Väldigt lång hållbarhet
- Skonsam mot kniven
- Kan hyvlas/slipas om
Nackdelar:
- Noggrann rengöring och skötsel
- Behöver oljas in då och då
- I regel dyrare
Skärbräda av plast
Plastskärbrädor är också skonsamma mot knivens egg och är hygieniska, lätta att rengöra samt absorberar inte lukt. Nackdelen är att en skärbräda i plast inte håller lika bra och länge som en i trä, då det bildas jack och skåror med tiden. Dessa skåror kan samla bakterier och eftersom plastskärbrädor inte kan slipas, måste de bytas ut regelbundet. En annan fördel med plastskärbrädor är att de oftast är billigare.
Fördelar:
- Billigare
- Skonsam mot kniven
- Absorberar inte lukt
Nackdelar:
- Lätt till skåror som kan samla bakterier
- Kan inte slipas
Pssst! Global erbjuder skärbrädor av livsmedelsklassad plast och av "grön plast" från sockerrör. Fördelen med sockerrör är att den tillverkas utan fossila resurser och är helt återvinningsbar.
Undvik skärbrädor av marmor och glas
Marmor och glas är högst opassande underlag. Visst kan det vara snyggt att använda en marmorplatta som serveringsfat, men håll din kniv borta från den. Den här typen av hårda material nöter på eggen och gör kniven slö på nolltid. Dessutom finns det en risk att du repar ytan och får glassplitter eller bitar av marmor i maten.
Fördelar:
- Fina att servera och att se på.
Nackdelar:
- Inte skonsam mot dina knivar.
Husmorstips
Lägg en fuktig handduk eller disktrasa under skärbrädan när du använder den för att få den riktigt stabil, så slipper du att den glider runt!
Hur tar jag hand om min skärbräda?
Vi har skapat en separat guide om hur du tar hand om och rengör din skärbräda.