Chat with us, powered by LiveChat Storkök & restaurangutrustning med snabb leverans - Widab AB
menu Created with Sketch. times Created with Sketch.
search Created with Sketch.
user Created with Sketch.
cart Created with Sketch. 0 Varukorg

Välj rätt kaffemaskin

Vi reder ut frågetecken kring b.la de olika
varianter kaffemaskiner som finns.

Rätt kaffemaskin - För restaurangen, arbetsplatsen eller föreningen

Väldigt få saker slår en kopp riktigt gott kaffe, oavsett om det är till fikarummet eller till gästerna på restaurangen. Vi erbjuder ett brett urval av kaffemaskiner i olika färger, storlekar och modeller för att pricka in just ditt behov. Servera espresso, färskryggt kaffe, snabbkaffe, cappuccino eller varför inte varm choklad? Här nedan reder vi ut skillnaden på olika maskintyperna som finns.

Att tänka på innan du handlar.. 
Det är för många lite av en konst att välja rätt kaffemaskin. Här kommer några frågor som är bra att först ställa sig. 

  • Hur involverad du vill vara i själva bryggningsprocessen?
  • Hur stora mängder kaffe går åt? Antal koppar?
  • Hur lång tid tar en bryggning alt. en kopp kaffe?
  • Vatten: (1) Automatiskt vattenpåfyllning? (2) Manuell vattenpåfyllning?
  • Elektrisk anslutning: (1). Spänning 1-fas eller 3-fas? (2) Säkring: 10A eller 16A?
  • Hur lång anslutningsslang och kabel ingår?
  • Önskar du flera sorter kaffe som cappuccino, latte, eller tillval så som te?

Kaffeautomat - Instant
Kaffemaskiner med instant produkter är det mest pålitliga och driftsäkra metoden för kaffebryggning. Vi har en stor uppsättning av automater för varma drycker som är mycket lätt att använda och väl testad teknik. Dessutom är underhåll och skötsel minimalt på dessa maskiner. Oavsett om det handlar om små eller stora volymer är instant maskinerna en passande lösning för alla utrymmen. Här får du snabbt och enkelt en varm dryck med ett knapptryck.

Kaffeautomat - Färskbryggt
Välj mellan filterbryggning med malt kaffe eller med inbyggd kvarn för hela bönor som mals innan varje kopp. Automaterna finns med olika funktioner och tillvalsdrycker så som varmvatten/te, blåbärsdryck m.m. Från enkla med ett knapptryck till programmerbara. Med denna typ av maskin krävs kontinuerlig service och rengöring.

Filterbryggare - Termos
Det klassiska sättet att brygga kaffe på som de flesta känner igen. Här bryggs malt kaffe via filter direkt ned i en eller flera termosar. Här finns en mängd olika storlekar beroende på kapacitet samt olika typer av termos så som pumptermosar med hävarm som förenklar serveringen av kaffe. Att använda sig av termosbryggare är perfekt där dels behöver högre kapacitet av kaffe samt enkelt kunna flytta med termosar till t.ex. möten, konferenser, bygdegårdar, mässor eller liknande. Att tänka på är att innerkärnan i termosen bör vara rostfri istället för glas för att tåla transporter. Kolla även om bärhandtag finns.

Filterbryggare - Glaskanna
Det klassiska sättet att brygga kaffe på som de flesta känner igen. Malt kaffe bryggs via filter ned i glaskannor, finns med och utan värmeplattor för varmhållning. Denna typ av bryggare syns många gånger på mindre caféer eller restauranger. Om det är självbetjäning kan det vara bra att även införskaffa sig en extern värmeplatta och extra kannor för där gästerna själva kan ta sig sitt kaffe utan att komma i kontakt med själva kaffebryggaren.

Espressomaskin
För café, restauranger, baristor eller kaffe-nördar där allt sker manuellt. Oavsett om du önskar en klassisk espresso med härlig crema eller föredrar exempelvis cappuccino, kan du få upplevelsen att nå absoluta toppklass med denna typ av maskin. Här skapar du gästens kaffeupplevelse helt manuellt, både genom att manuellt mala kaffebönor till att skumme mjölk på egen hand. Denna typ av maskin kräver extern kaffekvarn. Läs mer om kvarnar nedan.

Urnbryggare
Urnbryggare är som en vanlig kaffebryggare/filterbryggare med hög kapacitet där man istället brygger ned i termosar försedda med elanslutning och värmare. Vissa med mobila och vissa stationära termosar. Urnbryggare är ett bra alternativ där det krävs stora mängder kaffe. Idealisk för tillfälliga toppar, som t.ex. i pausen på teatern, i kaffehörnan på ett sjukhus eller större caféer, restauranger och matsaler där större mängder kaffe går åt.

Kaffekvarn
Med en automatisk kaffekvarn kan du enkelt ställa in rätt portionsmängd som önskas för bryggningen, samt ger den bästa och högsta smakeffekt tack vare nymalda kaffebönor. Det finns olika varianter av kvarnar. Vissa maler direkt till filter, vissa till en skål. Vissa har tydliga displayer och andra inte.

Rengöring & Hygien
Tänk på att kontinuerligt ta hand om din kaffemaskin för en längre hållbarhet men också för bästa möjliga hygien. Hur rutinen för rengöring av maskinen ser ut beroende på hur ofta maskinen används och hur mycket. Kalk är inte bara ett av de största problemen för kaffemaskiner utan ger också en sämre smak. Därför kan det i vissa fall vara bra att ha ett separat vatten/kalkfilter beroende på vattenhårdhet där maskinen ska installeras. Läs tillverkarens rekommendationer för underhållning.
 

Kaffemaskiner

Mer tips & trix