Vi har ett komplett sortiment av ismaskiner för alla tänkbara isbehov. Allt från stora iskuber ner till fling/snö is. Med eller utan förråd / binge och med luft eller vattenkylning.
Hos oss hittar du ismaskiner med kapacitet från 20kg till 5ton is per dygn!
Att tänka på innan du handlar..
Här kommer några frågor som är bra att först ställa sig innan du väljer vilken ismaskin man bör välja.
- Hur mycket is förbrukar ni per dygn? Tänk på att räkna förbrukningen vid max-åtgång så som exempelvis lördagar.
- Vilken typ av is passar? Lär dig skillnaden på de olika istyperna nedan.
- Luft eller vattenkyld ismaskin? Lär dig skillnaden nedan.
- Behöver ismaskinen ha en avloppspump?
Svar: Om installationsplatsen saknar golvbrunn krävs separat pump mot avlopp. Vissa maskiner har inbyggd pump. - När behövs ett separat förråd/binge?
Svar: Vid stor kapacitet av is används ett externt förråd. Externa förråd finns även som vagnar för transport mellan olika avdelningar eller platser.
Iskuber
Denna istyp är en mer kompakt och tät form av is som är transparent och kristallklar. Iskuben finns i olika former från runda till kantiga, stora eller små. Detta innebär att isbitarna smälter långsamt och kyler längre. En maskin som tillverkar iskuber rekommenderas till drinkar, cocktails, dryck och is-despenser.
Flakes
Snöis eller mer finkrossad is som liknar flakes och passar perfekt till lagring, transport, salladsbar och inbäddning av mat, kött, skaldjur, fisk och läkemedel. Isen är något fuktigare vilket gör den formbar och går att pressa ihop till en boll. Passar perfekt för spa, bastu och relax. 100 Liter = ca 55kg. Obs! Rekommenderas ej till drinkar/cocktails.
Krossad/pellets
En mer grovkrossad is som passar perfekt till coctail, drinkar och dryck. En torrare is med snabb kyleffekt.
Frozen
Även kallad flingis. Denna liknar krossad is och är ganska tunn (1,5-2mm) men är extra kall (underkyld is) och har maximal kyleffekt. Perfekt grundis för exponeringen av tex fisk och kött då den håller kylen länge (för kall för direkt kontakt med fisk/kött, underkyld is som är för bädda in och transport. Vi rekommenderar ett yttre lager med flakes is.
** Obs! Olika istyper kallas olika beroende på ismaskinstillverkare.
Vattenkyld eller luftkyld ismaskin?
Valet av kylning beror på användandet och placering. Se för- och nackdelar nedan:
Vattenkyld ismaskin
- Låg ljudnivå
- Kan placeras i varmare miljöer utan påverka istillverkningen.
- Något mindre energiförbrukning.
Luftkyld ismaskin
- Högre ljudnivå
- Bör ej stå i för varm omgivningstemperatur.
- Perfekt vid placering där vattentillgången är begränsad.
Underhåll & Skötsel av ismaskiner
En ismaskin behöver kontinuerlig tillsyn. För att ej få tillväxt av mögel, alger eller bakterier rekommenderar vi att man minst en gång i månaden rengör förråd, binge, gardiner, lucka och övriga delar som har direktkontakt med isen med anti-bakteriellt rengöringsmedel för ismaskiner.
Vid varje kontroll ska även luftfilter och kondensor på luftkylda ismaskiner kollas. Har ni även ett vattenfilter installerat kan det vara bra att kontrollera hur ofta det ska bytas.