Chat with us, powered by LiveChat Storkök & restaurangutrustning med snabb leverans - Widab AB
menu Created with Sketch. times Created with Sketch.
search Created with Sketch.
user Created with Sketch.
cart Created with Sketch. 0 Varukorg

Våra tips och skötselråd till kokkärl och stekpannor

Det finns olika sätt att rengöra och sköta om sin utrustning beroende på material. Se nedan!

Skötselråd - För kokkärl och stekpannor

Här kommer lite tips och skötselråd till kokkärl och stekpannor. Även den bästa, finaste och dyraste pannan kan få kort livslängd om den inte sköts på rätt sätt, på samma sätt som exempelvis knivar. Sköt om din utrustning rätt så kommer livslängden att förlängas samt kok och stekresultaten fortsätter hållas perfekta!

Innan vi börjar prata om de olika materialen är det värt att nämna några saker för dig som använder induktion. Var uppmärksam på detta vid användning av induktion:

När du startar din induktionsspis eller häll blir den mycket varm direkt. Om du placerar ett kallt kokkärl eller stekpanna på spisen finns risk att kärlets botten slår sig på grund av för hög temperaturskillnad. Gör då så här istället:

  • Sätt på spisen med halv effekt. Lägg på stekpannan med det matfett som ska användas och höj sedan efter en kort stund värmen till den temperatur som önskas.
  • Skölj aldrig kärlet/stekpannan i vatten innan den svalnat! Om detta sköts på rätt sätt håller dina kokkärl och stekpannor mycket längre!

 

Belagda Non-stick pannor och kittlar:

Belagda stekpannor, sauteuser och kokkärl har en beläggning med Teflon eller Excalibur. Dessa beläggningar tål ej redskap i stål. Använd endast trä eller plastredskap. För längre hållbarhet, diska inte dessa kärl i diskmaskin då detta sliter på beläggningen och förkortar livslängden. Diska istället i hett vatten med vanligt diskmedel. Använd aldrig stålull för rengöring.

Rostfritt:

Rostfritt stål är det mest praktiska och mest lättskötta materialet man kan ha i kok och stekkärl. Lätt att göra rent och mycket lång hållbarhet. Om det skulle bränna fast i botten, koka upp vatten med maskindiskmedel en stund, skölj och torka ur. När man kokar pasta eller potatis, salta alltid efter att vattnet kokat upp. Det kan annars bli vita prickar i kärlet av saltet. Dessa kan tas bort med lite ättika på hushållspapper, för att sedan sköljas ur. Har kärlet fått blånader eller färgförändringar har man haft för hög temperatur, utan innehåll.

Rostfritt stål är lätt att göra rent och fritt från bakterier, vilket gör det till ett självklart val inom livsmedelsindustrin. Krominnehållet i stålet gör dessutom att materialet inte rostar eller blir missfärgat.

Använd ej stålull eller skurmedel som kan repa vid rengöring.

  • Handdisk rekommenderas även om produkterna går att köra i diskmaskin.
  • Skulle något brännas fast tas det enkelt bort genom att koka upp lite vatten med diskmedel i. Skölj sedan och torka ur.
  • Använd aldrig stålull i rostfria kärl då detta riskerar att skada produkten.


Kolstål / svartstål:

Koka alltid ur pannorna första gången med vatten. Häll av vattnet och stek upp pannan rikligt med matolja, häll av oljan och låt den svalna och torka sedan av med hushållspapper.  Diska aldrig kolstål med diskmedel, diska för hand och smörj sedan in efteråt med lite matolja. När det gäller att bränna in sin kolstålpanna finns det många bra sätt att göra det på innan första användningen. Här ska vi försöka förklara hur du kan göra:

För att skapa en naturlig non stickbeläggning och ge din panna bästa möjliga stekegenskaper rekommenderar vi att du bränner in pannan med vegetabilisk olja före användning. Bra alternativ är rapsolja eller linfröolja då dessa har en hög brännpunkt. Se till att det finns bra ventilationsmöjligheter då rök uppstår. Använd en trasa och fukta stekytan på pannan med oljan. Slå på medelvärme och låt pannan hettas upp. Applicera därefter tunna lager av olja tills stekytan blir skimrande svart. Låt därefter pannan svalna innan du diskar bort överflödig olja med hett vatten och diskborste. Kom ihåg att alltid använda fett i pannan, en mindre mängd kan användas när pannan är ordentligt inbränd. Kolstål reagerar snabbt på värmeförändringar och är därför en perfekt stekpanna för matlagning som kräver precision.

Undvik sura ingredienser såsom exempelvis citronsaft, ättikslag, vitvin, rödvin och vinäger då detta riskerar att fräta bort den naturliga beläggningen. Lämna aldrig pannan i vatten då detta kan orsaka rostbildning. Skulle rost bildas, skrubba bort fläcken med en tvättsvamp och applicera oljan där fläcken uppstått.

OBS! Om pannan används på en värmekälla som är mindre än dess botten eller hettas upp för snabbt finns risk att pannan slår sig.

  • Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
  • Diska alltid för hand i hett vatten, diskmedel rekommenderas inte.
  • Torka alltid helt torr efter rengöring.
  • Tål inte maskindisk.


Aluminium:

Kokkärl av aluminium är det mest värmeledande materialet, värmen sprids i hela kärlet snabbt och jämnt. Inte som i rostfria kärl där värmen koncentreras i botten med risk för bottenbränning. Förvara aldrig mat som har en hög surhet, typ citron, rabarber, tomat etc i aluminium, då kommer aluminiumet utsöndra maten.
Aluminiumkärl ska alltid diskas för hand. De maskindiskmedel som finns idag fräter på aluminiumet samt gör att det blir fläckar.

Kopparpannor:

När det gäller kopparpannor leder dessa värme mycket bra. Ett kopparkärl med rostfri bottenplatta fungerar på induktion medans pannor med botten i koppar inte fungerar på induktion. Kopparpannorna är antingen förtennade eller med en insida av rostfritt stål. De förtennade pannorna är mycket skära, så använd därför alltid plast eller träredskap. De rostfria pannorna tål stålredskap och har en längre livslängd. Putsa kopparutsidan med kopparputs.

 

Gjutjärn:

Gjutjärn tillverkas i sandformar och tillhör bland de mest hållbara och populära materialen att tillaga mat med. Passar alla typer av matlagning. Våra pannor är grill- och ugnssäkra upp till 250° C.

Pannorna släpper ifrån sig lite av sitt järn vid upphettning, något som är både nyttigt och förhöjer smaken på maten. Våra pannor är emaljerade och behöver därför inte oljas in efter rengöring. Skulle det mot all förmodan uppstå en skada på emaljen bör den dock oljas in för att återskapa ett naturligt skydd mot rost. Vassa stålredskap som kan skada emaljen bör därför undvikas. Innan första användning rekommenderar vi att man diskar pannan för hand med diskmedel och därefter torkar den ordentligt torr med papper, alternativt eftertorka på låg värme på spisen.

Lämna aldrig pannan i vatten då detta kan orsaka rostbildning. Skulle rost bildas, skrubba bort fläcken med en tvättsvamp och applicera vegetabilisk olja där fläcken uppstått.

  • Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
  • Diska alltid för hand.
  • Tål inte maskindisk.
  • Torka alltid helt torr efter rengöring.

 

Lättviktsgjutjärn

Lättviktsgjutjärn tillverkas i en så kallad pressgjutning. Det gör att luften i den smälta järnmassan pressas ur godset och tillåter en mer kompaktare, tunnare och lättare produkt med samma volym per kubikcentimeter som klassiskt gjutjärn. Det tunna godset gör att pannan värms upp, når idealisk stektemperatur samt svalnar snabbare.

Pannan levereras inoljad, men vi rekommenderar ändå att man bränner in pannan på samma sätt som kolstålet (Läs ovan). Lämna aldrig pannan i vatten då detta kan orsaka rostbildning. Skulle rost bildas, skrubba bort fläcken med en tvättsvamp och applicera vegetabilisk olja där fläcken uppstått.

För att göra en grovrengörning av pannan kan grovsalt hettas upp och skrubbas på stekytan. Bränn därefter in pannan på nytt.

  • Låt alltid pannan svalna innan rengöring.
  • Diska alltid för hand, diskmedel rekommenderas inte.
  • Tål inte maskindisk.
  • Torka alltid helt torr efter rengöring. 

Kokkärl och stekpannor

Mer tips & trix