Chat with us, powered by LiveChat Så skummar du mjölk | widab.se
menu Created with Sketch. times Created with Sketch.
search Created with Sketch.
user Created with Sketch.
cart Created with Sketch. 0 Varukorg

Så skummar du mjölk

I denna guide förklarar vi hur du gör för att dina kaffedrycker ska nå nya höjder!

 

Hur skummar man mjölk egentligen?

Att skumma mjölk med ångmunstycket från en espressomaskin kan vara lite klurigt till en början.
Med lite övning kan du bemästra tekniken och få perfekt silkeslent mjölkskum, idealiskt för cappuccino, latte eller andra kaffedrycker!

Detta behöver du:

  • Espressomaskin med ångmunstycke

    Du kommer kunna göra lika bra skummad mjölk i en budget-maskin än en proffsmaskin, det viktigaste är att du har ett ångmunstycke.

  • Mjölkkanna

    Rostfri och helst med sned pip. Tänk även på att använda rätt storlek på kanna för den drycken du ska göra. Den vanligaste kannan är på 600ml.
  • Mjölk

    Använd helst mjölk med 3% fetthalt då det ger ett tjockt och krämigt skum. Du kan även använda andra mjölkdrycker, men tänk på att fetthalt och typ påverkar resultatet.
  • Termometer

    Detta är valfritt men användbart för att kunna kontrollera temperaturen.

Innan du börjar:

  1. Se till att ångmunstycket är rent och att ångventilen är stängd. Såklart ska alla andra delar såsom mjölkkanna också vara rengjorda innan användning.
  2. Öppna ångventilen kort för att blåsa ut eventuell kondensvatten innan du börjar skumma. Glöm inte att stänga ångventilen igen.

Nu startar vi skummandet, följ med här:

  1. Fyll mjölkkannan med önskad mängd kall mjölk, en guidelinje är 1/3 av kannan. Tänk på att inte överfylla, eftersom att mjölken kommer expandera när den skummas.
  2. Doppa ångmunstycket strax under mjölkens yta, nära kanten av kannan. Munstycket ska vara i en vinkel för att skapa rotation i mjölken.
  3. Öppna ångventilen försiktigt.
  4. Fortsätt hålla kannan så att munstycket precis bryter ytan. Detta skapar ett "sippande" ljud och drar in luft i mjölken. Gör så här tills mjölken har ökat i volym med cirka 30-50%. En tumregel är att temperaturen ska vara 60-65°C, då är mjölken klar, eller när kannan är för varm för att hålla i.
  5. Stäng av ångventilen innan du drar ut munstycket för att undvika att mjölken stänker.
  6. Torka av munstycket med en fuktig trasa direkt efter användning.
  7. Släpp ut ånga igen för att rensa eventuella mjölkrester inuti munstycket. Stäng sedan ångventilen igen.
  8. Knacka lätt kannan mot bordet för att eliminera kvarvarande stora bubblor.
  9. Häll mjölken i din önskade kaffedryck med en jämn rörelse. Börja hälla i mitten för att sedan göra en roterande rörelse utåt och avsluta med att öka upphällningen för att få skum högst upp på din dryck. Detta är en grund i hur du kan hälla upp din mjölk, sedan kan du utöka dina kunskaper och skapa riktig latte art och imponera på vänner och familj!

Vanliga problem och lösningar

  • För stora bubblor

    Munstycket var för högt upp och drog in för mycket luft. Prova att sänka det lite.
  • Mjölken var för skummig

    Skumma kortare tid i ytan och fokusera mer på att värma och blanda.
  • Mjölken var för platt

    Du drog inte in tillräckligt med luft i början. Se till att skapa "sippande" ljud.

Sammanfattning

Att skumma mjölk kan vara klurigt till en början, men som med allt så är det övning som ger färdighet. När du har din maskin, mjölkkanna och andra tillbehör redo så finns vår guide här för dig som hjälp. Det bästa är att testa sig fram och även göra olika kaffedrycker som kräver olika tekniker och konsistenser på mjölk och skum. Glöm inte att alltid ha dina redskap rena och fina, detta underlättar nästa gång du ska använda redskapen igen. Lycka till med dina kaffedrycker!

Mjölkkannor och termometer

Mer tips & trix