Chat with us, powered by LiveChat Så rengör du din mjukglassmaskin | widab.se
menu Created with Sketch. times Created with Sketch.
search Created with Sketch.
user Created with Sketch.
cart Created with Sketch. 0 Varukorg

Så rengör du din mjukglassmaskin

I vår guide går vi igenom hur du rengör din maskin samt andra generella skötselråd

Rengöring och skötselråd av din mjukglassmaskin

En väl underhållen mjukglassmaskin är guld värd för en kiosk, café eller restaurang som säljer glass. För att undvika dyra reparationer är det viktigt att användaren vet hur man rengör och underhåller maskinen korrekt, och att det görs regelbundet. Många maskiner går sönder på grund av bristande underhåll. I den här guiden ger vi dig tips och råd för att undvika dessa problem och hålla din mjukglassmaskin i toppskick.

Att tänka på innan du börjar

Hygien - Tvätta alltid händerna och desinfektera händer och armar och/eller använd rena och desinfekterade handskar innan du börjar rengöra maskinen.
Ström - Stäng alltid av maskinen och koppla ur sladden innan du börjar demontera och rengöra lösa delar.
Rengöringsmedel - Använd alltid rengörings- och desinfektionsmedel som är anpassat för din maskin. I användarmanualen står det vilket medel du kan använda.
Handdisk - Rengör alltid alla delar för hand, använd inte diskmaskin. Det kan skada delarna.
Noggrann - Tänk på att ju mer noggrann du är med rengöring och underhåll av din maskin, desto längre livslängd får maskinen och du undviker onödiga reparationskostnader.
Demontering - Tänk på att ta loss alla lösa delar på korrekt sätt och att du sätter tillbaka alla delar korrekt för att undvika läckage. Missa inga packningar, o-ringar eller liknande.
Maskintyp - Det finns olika typer av mjukglassmaskiner och egenskaper där intervall för rengöring är olika. Läs användarmanualen om vad som gäller för din maskin.
Städverktyg - Tänk på att alla dina städverktyg också är rena och desinfekterade innan du börjar rengöra.

Vi rekommenderar alltid att du läser och följer instruktionerna från tillverkaren innan du börjar med rengöringen.

Rengöringsrutin:

1. Töm maskinen på glass och skölj rent behållaren med hett vatten.
2. Fyll upp med hett vatten och tillsätt rengöringsmedel eller desinfektionsmedel anpassat för glassmaskiner i behållaren. Låt verka enligt instruktioner. Använd en rengöringsborste eller skurborste för att rengöra enklare i behållaren. Rengöringsmedlet avlägsnar effektivt beläggningar av mjölkprodukter. Desinfektionsmedlet desinfektionerar ytor och eliminerar eventuella bakterier.
3. Töm maskinen på innehållet och skölj rent noggrant.
4. Ta loss alla lösa delar som går att diska, såsom blandare, spillbricka m.m.
5. Diska samtliga lösa delar för hand. Läs din tillverkares användarmanual för att säkerställa att du rengör på korrekt sätt. Här kan du använda samma rengöringsmedel eller desinfektionsmedel som ovan. Skölj rent noggrant. Glöm inte att rengöra runt utmatningen.
6. Torka rent behållaren, runt om utmatningen, runt om maskinen och alla lösa delar, alternativt låt samtliga delar lufttorka.
7. Sätt tillbaka alla delar på rätt plats.
8. Maskinen är nu rengjord och redo för nästa användning.

Självpastöriserande mjukglassmaskin

Rengöringsbehovet skiljer sig såklart om du har en självpastöriserande maskin. Tack vare att maskinen kan självpastörisera, vilket den gör dagligen, så slipper man att rengöra maskinen manuellt varje dag. Då behöver du endast göra en djuprengöring på maskinen manuellt 1-4 gånger per månad, beroende på tillverkare. Självpastörisering innebär i praktiken att glassmaskinen med jämna mellanrum hettas upp till 65C° för att sedan kylas ner. Processen dödar alla bakterier som annars kan uppstå. En mjukglassmaskin som är självpastöriserande genomför denna process automatiskt en gång per dygn, oftast under natten eller när du valt att programmera att den ska utföra det.

Underhåll

Utöver den dagliga rengöringsrutinen så är det viktigt att du underhåller maskinen löpande. Veckovis eller månadsvis behöver man göra ytterligare rengöring samt gå igenom delar mer noggrant och se ifall det uppkommit några skador eller liknande och isåfall åtgärda dessa. Att smörja in vissa delar med fett anpassat för användning inom livsmedel är viktigt. Titta i användarmanualen vad tillverkaren rekommenderar.

Förvaring

Om maskinen inte ska användas på ett tag så skall den rengöras enligt ovan och alla delar ska monteras bort och förvaras ihop med maskinen. Tänk då på att täcka alla delar ordentligt så inte damm eller annan smuts riskerar att hamna på maskinen. Har maskinen inte använts på några dagar så ska den rengöras enligt ovan inför start av användning igen.

Rengöring av filter till kylning

För att maskinen ska kylas och fungera på rätt sätt så behöver även maskinens kylning ses över med rengöring av filtret och ibland behövs ett nytt filter. Man rekommenderar rengöring av detta 1 gång varje månad. Titta i maskinens användarmanual för vad som just gäller för din maskin. Är du osäker på hur du gör, så kontaktar du en servicetekniker som kan utföra arbetet åt dig.

Förtydligande

Vi rekommenderar alltid att du läser och följer instruktionerna från tillverkaren innan du börjar med rengöringen. Tänk på att mjukglassmaskiner har olika instruktioner för rengöring och att detta är en generell rengöringsrutin.

 

Rengöringsmedel & desinfektionsmedel

Mer tips & trix