Hur friterar man?
Att fritera handlar inte bara om att få en gyllene yta - det handlar om rätt teknik, temperatur och utrustning så att du får det resultatet du precis vill ha.
I denna guide går vi igenom saker att tänka på, olika redskap du ska använda och hur du gör för att återvinna din olja.
Att tänka på innan du börjar fritera
- Häll aldrig kallt vatten eller is i oljan - detta kan leda till brand.
- Ha alltid ett lock och brandfilt nära till hands om olyckan skulle vara framme - släck aldrig brand med vatten.
- Använd redskap i rostfritt stål eller metall - undvik redskap i plast, gummi eller liknande.
- Tänk på att redskapen kan bli varma - så att du inte bränner dig.
- Ha en god marginal upp till kanten av din fritös eller kastrull - så att oljan inte rinner över.
- Ha inget brännbart nära där du friterar - håll arbetsytan ren och snygg.
Nödvändiga redskap för fritering
- Kastrull eller fritös: Använder du kastrull så ta en hög kastrull med höga kanter för att minimera stänk.
- Hålslev: Används för att försiktigt lägga i och fiska upp maten ur oljan.
- Tång eller pincett: En lång och stadig tång är bra för att hantera maten.
- Termometer: En termometer, helst en digital stektermometer, är viktig för att kontrollera att oljan har rätt temperatur (oftast 160-180°C).
- Lock: Ha ett passande lock nära till hands. Om oljan börjar brinna ska locket omedelbart läggas på för att kväva elden.
- Hushållspapper eller galler: Lägg friterad mat på hushållspapper eller ett galler för att låta överflödig olja droppa av.
Förberedelser
- Rätt redskap: Som vi gick igenom här ovan.
- Rätt olja: Använd en värmetålig olja med neutral smak, som raps-, solros-, jordnöts- eller druvfröolja. En färdigblandad frityrolja fungerar också bra.
- Rätt temperatur: Temperaturen på oljan bör vara mellan 150°C och 190°C beroende på vilket recept du följer, läs noggrant. Om det inte står något i receptet, kan du rikta in dig på 160°C till 180°C. Använd en termometer för att kontrollera temperaturen, annars kan du testa med en brödbit - den ska bli gyllenbrun på ungefär en minut.
- Torka maten: Se till att maten är helt torr. Om maten är fuktig kan det stänka och orsaka brännskador.
Dags att börja fritera!
Följ ditt recept för korrekt metod. Det kan skilja i hur du ska fritera beroende på livsmedel. Här kommer dock lite tips på vägen:
- Fritera i omgångar: Lägg inte för mycket mat i oljan åt gången. Det sänker temperaturen för mycket och maten blir inte frasig.
- Håll dig säker: Ha ett lock nära till hands om det skulle börja brinna. Släck aldrig en oljebrand med vatten.
- Använd en hålslev för att få oljan att rinna av när du plockar upp din mat.
- Lägg den färdiga maten på hushållspapper eller galler för att låta överflödig olja droppa av.
Vanliga missar vid fritering
- Maten får inte en frasig yta och droppar fett. Möjlig orsak: Oljan har för låg temperatur.
- Maten blir bränd på ytan men är inte färdig inuti. Möjlig orsak: För hög temperatur.
- Bitarna blir inte klara samtidigt. Möjlig orsak: Matbitarna har olika storlekar.
- Friteringen avtar. Möjlig orsak: För mycket mat på en gång. Då sjunker temperaturen.
- Varken frasig eller varm mat. Möjlig orsak: Maten har klumpat ihop sig och värmen kommer inte åt ordentligt.
- Det skvätter olja åt alla håll. Möjlig orsak: Maten är för fuktig - mötet mellan vatten och olja skapar en våldsam (och potentiellt farlig) reaktion.
Efter fritering
- Låt oljan svalna helt tills den är rumstempererad. Het olja är farlig att hantera och kan smälta plastkärl eller orsaka brännskador.
- Häll aldrig ner överbliven frityrolja i avloppet.
- Om oljan inte blivit bränd eller luktar illa kan du återanvända den flera gånger. Sila den genom ett kaffefilter så att matrester försvinner. Förvara sedan oljan i en ren och tät glas- eller metallburk. Märk upp med datum och vilken typ av olja det är. Oljan kan användas 5-8 gånger, beroende på temperatur och vad du friterat. Om den börjar lukta bränt, skumma mycket eller ändra färg - kassera den.
- Behöver du kassera oljan så kan den återvinnas på din närmsta återvinningscentral. Häll oljan i burk med lock, märk med vilken olja det är och lämna den på din återvinningscentral.
Vi har ett brett utbud av redskap till att fritera och såklart även fritöser för både hemmaköket och restaurangköket.