Chat with us, powered by LiveChat Så brygger du kaffe i en chemex - widab.se
menu Created with Sketch. times Created with Sketch.
search Created with Sketch.
user Created with Sketch.
cart Created with Sketch. 0 Varukorg

Så här brygger du kaffe i en chemex!

Så här använder och brygger du kaffe med en chemexbryggare, något du måste prova!

CHEMEX - Kaffebryggaren alla nördar pratar om

Chemex, den klassiska manuella kaffebryggaren som aldrig gör dig besviken. Men hur fungerar det och hur gör man? Chemex är en bryggare alla kaffenördar pratar om och det finns många som gör på olika sätt. Här kommer det vanligaste sättet att brygga på som alltid ger dig ett bra resultat!

Checklista

För att brygga behöver du din Chemex, tillhörande pappersfilter för 6-10 koppar (för bästa resultat), en digital våg och en timer.

1) Väg upp 50g kaffe

2) Hitta din malningspreferens, medium till grov

3) Häll upp 750g hett vatten, temperatur runt 94-96°

4) Bryggtid är endast 4 minuter
 

Så här går det till

(Självklart är det fritt fram att ändra receptet för att matcha ditt perfekta kaffe)

1) Skölj filtret med hett vatten och värm samtidigt upp serveringskannan. Avlägsna vattnet.

2) Väg kaffet och mal det medium till grovt.

3) Placera din Chemex på en våg, tillsätt kaffe, jämna ut ytan och nollställ vågen.

4) Fyll hällkannan med hett vatten.

5) Starta timern och påbörja blomningen. Du behöver hälla 75g vatten på 30-50 sekunder, starta i mitten och jobba dig utåt i en cirkulär rörelse.

6) Addera 675g vatten i något kvickare tempo, fortfarande i en cirkulär rörelse – undvik kanterna. Justera tempot om det behövs, kaffe- och vattenbädden ska vara en dryg centimeter från bryggarens övre kant.

7) Bryggningen ska ta ca. 4 minuter. Avlägsna filtret – servera!

Bryggtips

  • När du placerar pappersfiltret i din Chemex ska sidan med tre lager vara mot pipen. Efter att du sköljt filtret häller du ut vattnet på motsatt sida av pipen. Dubbelkolla att filtret sitter som slickat mot kanterna, utan luftfickor.

  • Kolla efter mörka fläckar på ytan medan du häller. Sikta på dessa fläckar för att försäkra dig om att allt kaffe är ordentligt blötlagt. När detta är uppnått häller du vidare i mitten för att fortsätta röra om massan.

  • Justera malningen till något grövre om ditt kaffet är för starkt och/eller bittert. Justera istället mot mer finmalet om om kaffet är för svagt och/eller surt. Experimentera – gå loss

 

Denna guide har vi tagit fram tillsammans med vår leverantör. Vi kommer inom kort att publicera en film när vi brygger i en chemex!

 

Mer tips & trix