Regler att ha koll på
Tvättstugan räknas som ett våtrum. Det innebär att det finns särskilda regler för ytskikt, golv och ventilation för att minimera risken för vattenskador och fuktskador.
Golv
Golvet i tvättstugan måste vara vattentätt och förses med tätskikt som skyddar underliggande konstruktion mot fukt och vattenskador. Enligt gällande branschregler ska golvet ha ett godkänt tätskikt som är åldersbeständigt och följer antingen Byggkeramikrådets regler eller GVK:s branschregler för tätskikt i våtrum. Det innebär att du ska använda ett system som är testat och godkänt för våtrum såsom klinker lagt på tätskikt, plastmatta avsedd för våtrum eller epoxibehandling som klarar kontinuerlig fuktbelastning. Trägolv är inte tillåtet om det inte kombineras med ett komplett godkänt tätskikt ovanpå, utfört enligt branschreglerna. Enbart lack eller olja räcker inte.
Golvbrunn är obligatoriskt i en tvättstuga och golvet ska luta mot brunnen så att vatten alltid rinner dit. Lutningen ska vara minst 1:100, vilket motsvarar 1 cm fall per 100 cm golvyta. Kravet gäller över hela golvytan.
Övriga ytor
Alla väggar och ytor i tvättstugan som riskerar att utsättas för vattenstänk, kondens eller hög luftfuktighet måste ha ett godkänt tätskikt. Detta gäller i hela rummet, men det är särskilt viktigt runt tvättmaskin, vask, torktumlare och andra vattenanslutna installationer. Reglerna säger att dessa ytor ska förses med ett tätskikt som är godkänt enligt branschstandard. Det innebär att du vid renovering av tvättstuga har följande alternativ:
- Våtrumsmatta på vägg
Både ytskikt och tätskikt i ett, som monteras upp på väggen med uppvikt kant mot golvet. - Kakel eller klinker med bakomliggande tätskikt
Detta kräver att ett vattentätt membran (oftast en folie eller ett rollat tätskikt) appliceras bakom plattorna. - Målning med våtrumssystem
Särskilt anpassade våtrumsfärger som är godkända som tätskikt och monteras som ett komplett målningssystem med flera lager enligt tillverkarens anvisningar.
Att bara måla med vanlig färg är inte tillåtet eftersom det inte är vattentätt och därför inte skyddar den bakomliggande konstruktionen mot fukt. I många fall finns det krav på att hela väggen har tätskikt från golv till tak.
Taket i tvättstugan behöver enligt reglerna inte ha tätskikt, men det ska ändå tåla fukt och vara lätt att rengöra. Måla med fuktbeständig takfärg som klarar hög luftfuktighet och välj ett material som inte riskerar att mögla.
Ventilation
Tvättstugan ska ha en ventilation som snabbt och effektivt ventilerar bort fuktig luft för att minska risken för mögel, kondens och dålig lukt. Enligt Boverkets byggregler krävs att våtrum som tvättstuga har mekanisk frånluft, vilket innebär att en fläkt kontinuerligt suger ut luft ur rummet. Den använda luften ska ersättas med tilluft som antingen kommer via ventiler i yttervägg eller från angränsande utrymmen via springor i dörr eller särskilda tilluftsdon.
Ventilationen ska dimensioneras för att klara av den fuktbelastning som genereras av tvättmaskiner, torktumlare och eventuell annan utrustning. Rekommenderat flöde är minst 15 liter luft per sekund (l/s), men vid hög belastning kan behovet vara högre. I tvättstugor som saknar fönster, ligger i källare eller har liten naturlig ventilation är det ofta nödvändigt att installera en kombinerad lösning med både mekanisk frånluft och forcerad tilluft för att undvika undertryck och stillastående luft.
Ventilationskanaler och don ska placeras så att luften rör sig effektivt genom hela rummet, helst med tilluft i närheten av dörr eller fönster och frånluft i närheten av golvbrunnen eller tvättmaskiner. Om ventilationen inte är tillräcklig riskerar du kondens, fuktskador och dålig lukt, vilket är vanligt i äldre tvättstugor som saknar modern ventilation.
Ventilationen ska kontrolleras och underhållas regelbundet för att säkerställa att den fungerar som den ska.
Våtrumsintyg
Vad krävs för att tvättstugan ska få ett våtrumsintyg? Hur får man det och vad händer tvättstugan inte uppfyller kraven? Hur påverkar det försäkringen och vad kan konsekvenserna bli?
När renovering av tvättstugan har gjorts enligt gällande branschregler och med godkända metoder och material får du ett våtrumsintyg. Intyget kan bara utfärdas av en auktoriserad hantverkare som är ansluten till en branschorganisation (till exempel Golvbranschens Våtrumskontroll eller Byggkeramikrådet).
För att få ett godkänt våtrumsintyg krävs att:
- Alla tätskikt är monterade enligt de regler som gäller för våtrum
- Arbetet är utfört av en behörig fackman med rätt certifiering
- Alla steg dokumenteras noggrant, inklusive materialval, montering och täthetskontroll.
Om tvättstugan inte uppfyller kraven eller om arbetet görs utan behörighet kan inget våtrumsintyg utfärdas. Detta kan få flera konsekvenser:
- Försäkringen kan vägra ersättning vid en vattenskada om du inte kan visa att renoveringen är fackmässigt utförd och följer branschregler.
- Vid försäljning av bostaden kan köpare kräva bevis på att tvättstugan är korrekt renoverad, annars kan det påverka både värdering och försäljning.
- Du kan också riskera juridiska problem vid fel och skador om det visar sig att arbetet inte är utfört enligt gällande regler.
Många försäkringsbolag kräver idag att det finns dokumentation i form av våtrumsintyg eller motsvarande för att ge fullt skydd vid vattenskador i tvättstugor och andra våtutrymmen.
Praktiska tips vid renovering av tvättstugan
När du planerar en renovering av tvättstugan är det viktigt att tänka både på funktion och hållbarhet. Här är några praktiska tips för att få ett bra slutresultat.
1. Börja med budgeten
Att renovera tvättstuga omfattar rivning, ytskikt, VVS, el, ventilation, maskiner och inredning. För en enklare tvättstugerenovering kan du räkna med cirka 30 000–50 000 kronor, medan en mer omfattande renovering med ny planlösning, avancerad ventilation och premiummaterial kan landa på över 100 000 kronor.
Gör en detaljerad budget där du delar upp kostnader för:
- Golv och väggmaterial
- VVS-arbeten och nya installationer
- Elinstallationer och belysning
- Ventilation
- Maskiner
- Inredning och förvaring
- Arbetskostnader*
*För arbetskostnader kan du få 50 % (men högst 50 000 kronor) i rotavdrag om du inte tänkt renovera din tvättstuga själv. Observera att du behöver ha rätt behörighet för vissa delar för att tvättstugan ska få ett våtrumsintyg, om du har tänkt göra jobbet själv.
2. Tänk praktiskt
Planera tvättstugan för att passa vardagens behov. Några viktiga saker att tänka på:
- Arbetsytor
Se till att det finns plats för att sortera, vika och förvara tvätt – en anpassad tvättbänk till tvättstuga är det allra bästa. - Placering av maskiner
Tänk på ergonomin – placera maskinerna i arbetshöjd eller över varandra med stabilt stativ. - Förvaring
Använd hyllor, skåp och smarta lösningar för att hålla ordning. - Materialval
Välj slitstarka, fukttåliga material som är lätta att rengöra. Undvik trä och textil. - Golvets lutning
Säkerställ att det finns korrekt fall mot golvbrunn.
3. Golv och väggar
Golv och väggar i tvättstugan ska alltid ha godkänt tätskikt som klarar hög fuktbelastning. Golvet ska ha fall mot golvbrunn och tätskiktet ska vara åldersbeständigt. Rekommenderade material:
- Golv: Våtrumsmatta, klinker på tätskikt, epoxibeläggning
- Väggar: Kakel med tätskikt bakom, våtrumsmatta, våtrumsfärg (endast som del av godkänt system)
Tänk på att tätskiktet måste installeras korrekt även vid mindre renoveringar, annars riskerar du att hemförsäkringen inte gäller.
4. Renovera själv eller ta hjälp
Om du vill renovera din tvättstuga själv i så stor utsträckning som möjligt finns det vissa enklare arbeten som du får utföra själv, såsom målning och montering av inredning själv. VVS-arbeten, installation av golvbrunn och elarbeten måste däremot utföras av behörig fackman. Tätskikt bör också alltid monteras av auktoriserad installatör för att du ska få våtrumsintyg.
Att själv utföra renovering av tvättstugan kan alltså spara dig pengar, men också stå dig riktigt dyrt om olyckan är framme och din försäkring inte gäller på grund av avsaknad av våtrumsintyg.
5. För gemensamma tvättstugor
Det finns särskilda behov att ta hänsyn till vid renovering av tvättstugor som delas av flera hushåll eller som används av t.ex. hotellverksamhet, räddningstjänst eller byggföretag. Här är några saker som kan vara aktuella:
- Grovavdelning
Planera för en separat plats med grovtvättmaskin och professionell torktumlare samt eventuellt torkrum för större eller smutsigare tvätt, som mattor, arbetskläder och husdjursfiltar. Maskinerna ska vara slitstarka, energisnåla och anpassade för högt slitage. - Bokningssystem
Sätt upp ett tydligt system för tvättstugebokning, antingen med traditionell bokningstavla eller digitalt system. Det underlättar hanteringen av tider och minskar konflikter. - Slitstarka material
Välj extra tåliga material på golv, väggar och inredning då gemensamma utrymmen utsätts för större slitage. - Informationsytor
Avsätt plats för tydliga anslag med skötselregler, städscheman och kontaktuppgifter. - Ventilation och underhåll
I gemensamma tvättstugor är ventilation och underhåll särskilt viktigt eftersom användningen är hög och fuktnivåerna kan bli mycket höga. Planera för regelbunden service.
En välplanerad gemensam tvättstuga bidrar till minskade underhållskostnader och trivsel bland de som använder den.
Kostnad för att renovera tvättstuga
Att renovera tvättstugan kostar i genomsnitt mellan 30 000 och 150 000 kronor. Slutkostnaden beror på omfattning, materialval och om du utför några delar själv eller inte. En enklare renovering med enklare material och utan att flytta installationer kan kosta från 30 000 kronor. En mer omfattande renovering med ny planlösning, avancerad ventilation, kakel, klinker och premiuminredning kan kosta 100 000 kronor eller mer.
De faktorer som påverkar priset mest är:
- Storlek på tvättstugan
- Om du flyttar golvbrunn, maskiner eller annan VVS
- Val av material (plastmatta är billigare än t.ex. klinker)
- Om du gör delar av jobbet själv
- Om du behöver bygga om ventilationen
Rotavdraget
Sedan den 12 maj 2025 till och med den 31 december 2025 höjs rotavdraget tillfälligt från 30 procent till 50 procent av arbetskostnaden. Detta innebär att du som privatperson kan få skattereduktion motsvarande halva arbetskostnaden för renoverings-, ombyggnads- och tillbyggnadsarbeten som betalas under denna period.
Maximalt rotavdrag är fortsatt 50 000 kronor per person och år. Det totala taket för rot- och rutavdrag tillsammans är 75 000 kronor per person och år. Notera att rotavdraget endast gäller för arbetskostnaden och inte för material, resor eller utrustning.
För att kunna nyttja rotavdraget måste följande villkor vara uppfyllda:
- Du är minst 18 år gammal
- Du är bosatt i Sverige eller betalar skatt här för minst 90 procent av din totala inkomst
- Du äger bostaden där arbetet utförs
- Du har betalat tillräckligt med skatt under året för att täcka avdraget
- Du anlitar ett företag med F-skattsedel
Den 1 januari 2026 återgår rotavdraget till 30 procent av arbetskostnaden.