menu Created with Sketch. times Created with Sketch.
search Created with Sketch.
user Created with Sketch.
cart Created with Sketch. 0 Varukorg

Grillning för nybörjare

Lär dig grunderna för en lyckad grillsäsong

Hur grillar man och vilken grill ska jag ha?

Att välja rätt grill är både en smaksak och en fråga om budget, men också något som påverkas av hur du bor och vilket utrymme du har tillgång till.
I den här guiden går vi igenom skillnaden mellan de vanligaste grilltyperna – gasolgrill, klotgrill och elektrisk grill – och hjälper dig hitta den som passar just din livsstil. Vi tittar även närmare på olika grillmetoder samt hur du rengör och underhåller din grill för att den ska hålla längre och ge bästa möjliga resultat varje gång.

Vanliga frågor om grillning

Hur tänder jag grillen?

Gasolgrill:

  1. Öppna locket på grillen för att undvika gasansamlingar
  2. Kontrollera så att slang och gasolflaska är korrekt anslutna
  3. Öppna gasen på flaskan och vrid på en brännare till tändläge, tryck därefter på tändknappen
  4. När grillen är tänd så väntar du 10-15 minuter med locket stängt så grillen blir varm
  5. Nu kan du börja grilla!

Klotgrill:

  1. Ta bort gallret och lägg kol eller briketter i en hög i mitten och tänd med en grilltändare. Men denna får du glöd inom någon minut
  2. Använder du skorstenständare, så häller du ut kolen eller briketterna försiktigt i grillen efter att du fått glöd
  3. Lägg på gallret, stäng locket och vänta några minuter
  4. Justera luftventilerna för att styra värmen
  5. Nu kan du börja grilla!

Såklart kan du även använda tändvätska, men det kan undvikas då det ger sämre smak och är brandfarligt.

Elektrisk grill:

  1. Koppla in grillen i ett jordat eluttag
  2. Slå på värmereglaget till önskad nivå
  3. Låt grillen förvärmas i 5-10 minuter innan du lägger på maten
  4. Nu kan du börja grilla!

Vad är skillnaden mellan kol och briketter?

Egenskap Grillkol Briketter
Tändningstid Snabb – ca 5–10 minuter Långsam – ca 20–30 minuter
Värme Hög och ojämn Jämn och stabil
Brinntid 30–60 min Upp till 3 timmar
Innehåll Rent trä, utan tillsatser Pressade trärester, ibland med tillsatser
Smak Naturlig, rökig Mildare
Passar bäst för Snabb grillning (korv, hamburgare) Lång grillning (kyckling, stekar, BBQ)

Rengöring och underhåll

Rengöring för gasolgrillar

  • Kontrollera slangar och kopplingar för eventuella läckor
  • Starta samtliga brännare på full effekt och bränn bort matrester i 15-20 minuter
  • Stäng av och låt grillen svalna
  • Använd en grillborste för att rengöra gallret
  • Rengör därefter brännarna och fettuppsamlaren med ljummet vatten och anpassat rengöringsmedel

Rengöring klotgrillar

  • Låt kol, briketter och aska svalna helt innan du tar bort det
  • Rengör gallret med en grillborste
  • Häll vatten över askan för att förhindra att elden tar sig igen
  • Lägg askan i en behållare i t.ex en plåthink med lock och förvara i minst en vecka
  • Därefter ska avfallet till din närmaste återvinningscentral där det slängs som restavfall

Rengöring för elektriska grillar

  • Koppla ur grillen och låt den svalna
  • Ta bort grillplattor och droppbrickor. Dessa kan du diska för hand med varmt vatten och diskmedel
  • Torka av grillen
  • Förvara den säkert och i rätt temperaturer

Lycka till med grillningen!

Produkter