Chat with us, powered by LiveChat Storkök & restaurangutrustning med snabb leverans - Widab AB
menu Created with Sketch. times Created with Sketch.
search Created with Sketch.
user Created with Sketch.
cart Created with Sketch. 0 Varukorg

Bra att veta om diskmaskiner

Behöver du en huvdiskmaskin? Varför krävs 400V?
Vad menas med färskvattendisk?

Diskmaskiner - Lär dig skillnaden

Vi har komplett sortiment av diskmaskiner med snabba disktider för Restauranger, Storkök, Cafeer & Skolkök. Men vad är egentligen skillnaden? Här hjälper vid dig förstå.

Att tänka på innan du väljer diskmaskin
Valet av kringutsrutining, hyllor, stackning, blötläggning, torkbana, förvaring, efterbearbetning/polering, hyllor är en stor del av ett fungerande diskrum och diskresultat. Se separat guide om hantering och kringutrustning här!

  • För att nå snabbast möjliga disktider krävs 400V-anslutning.
  • Doseringssystem för t.ex. flytande kem bidrar till lägsta möjliga disktider. Vissa maskiner har inbyggda pumpor medans vissa kräver ett externt system.
  • Hur många gäster? Är antalet gäster högre runt lunch än övriga tider på dygnet?
  • Finns golvbrunn vid installatonsplatsen? Annars krävs en diskmaskin med pumpavlopp.
  • Finns el och vatten framdraget till installationsplatsen? Kallvatten/varmvatten?
  • Vattenkvalitet. Är det hårt eller mjukt vatten? Vid medelhårt till hårt kan filter behöva installeras.


Färskvattendisk

Detta är den maskin som mest liknar en "hemma"-diskmaskin som tar in nytt vatten för varje disk -men med snabba disktider. Denna typ av maskin finns som oftast i två varianter. Samma typ av korginredning som en hushållsdiskmaskin, eller för 50x50cm diskbackar. Värt att känna till är att dessa maskiner oftast behöver 400V/3-fas för att nå de snabba disktiderna, samt att flertalet maskiner saknar inbyggda doseeringpumpar för diskmedel och torkmedel som då ev. kan behöva köpas till som option.
Förskvattendiskar har som oftast förspolningsprogram med kallvatten så detta inte behöver göras manuellt före. 
Lägre ljudnivå gör att denna typ av maskin passar bättre för exempelvis kontor.

  • Användningsområde: Mindre skolor, kontor, föreningar
  • Disktider: ca 10-25 min.

Underbänksdiskmaskin
Denna diskmaskin användas ofta i barer, kök eller förskolor. Snabba disktider och anpassade för 50x50cm diskbackar. Maskinerna går att placera under en bänk eller på stativ där behov av en bättre ergonomi behövs så som inom äldreboenden eller ibland byggdegårdar. I övrigt tar en underbänksdiskaskin mindre plats än exempelvis en huvdiskmaskin. Då maskinen är byggd för diskbackar krävs plats och hantering av detta vid sidan vilket gör att det i vissa fall kan behövas extra plats för dessa backar. 

  • Användningsområde: Café, barer, mindre restauranger, förskola, äldreboende
  • Diskbackar per timme: Upp till 50st/tim
  • Disktider: ca 1-3 minuter.

Huvdiskmaskin
Bland de vanligaste diskmaskinerna i diskrumt på restauranger. Snabba disktider och anpassade för 50x50cm diskbackar. Till en huvdisk kan du anluta in -och utmatningsbänkar för att underlätta hanteringen och för en bättre ergonomi. Vissa maskiner kan fås med automatisk huvlyft som option för än bättre ergonomi då huven helt automatiskt lyfts upp och ned. 

  • Användningsområde: Restauranger, café, hotell, skolor
  • Diskbackar per timme: Upp till 50st/tim
  • Disktider: 1-3 minuter

Förspolningsmaskin
Denna maskin ansluts som maskin före en huvdisk och tar hand om spillvatten från huvdiskmaskinen. Här sker fördiskning med kallt/djummet vatten som innehåller diskmedelslösning vilket kortar ner disktiderna och tar bort den manuella försköljningen av disken. Detta minskar förbrukning av el, vatten och kem samt ökar kapacitet och ergonmi.

  • Användningsområde: Restauranger, café, hotell, skolor
  • Diskbackar per timme: Upp till 50st/tim
  • Disktider: Kortar disktiden för huvdiskmaskiner


Grovdisk
Diskar kraftigt smutsigt gods så som kantiner, grytor och köksredskap som är ordentligt smutsigt. Grovdisk finns både med och utan granuler. Granuler används där det är extra kraftigt smutsigt och består av små kulor som diskas med och "blästrar" diskgodset. Denna typ av maskin har lägre förbrukning vatten och kem.

  • Användningsområde: Skolor, äldreboenden, hotell, restauranger
  • Diskbackar per timme: Upp till 50st/tim
  • Disktider: 1,5-2 minuter


Tunneldisk
För exempelvis större restauranger och skolkök med högre kapacitet och större mängd diskgods. Enkelt förklarat är tunneldisk ett system där diskbackar och diskgods åker på en bana automatiskt genom flera nivåer. Om mängden disk är stor och hög kapacitet krävs sparar man både personal och tid med tunneldiskmaskiner.

  • Användningsområde: Större restauranger, skolor, sjukhus, flygplatser m.m.
  • Diskbackar per timme: 70-285st/tim
  • Disktider: - 

Avhärdare
En avhärdare behöver installeras om vattenhårdheten är från medelhårt till hårt vilket innebär att det är högre halter kalk i vattnet. Detta ställs in efter vad den aktuella vattenhårdheten är. Vissa maskiner har inbyggd avhärdare. Om inte en avhärdare finns inbyggt krävs en extern modul som separat option. Googla gärna för att se just vattenhårdheten och kvaliteten på den plats diskmaskinen ska installeras.

Osmovatten
Detta begrepp är något som vissa aldrig hört tals om, medans vissa har koll. Osmovatten är vanligt kranvatten som via vattenrenare hjälper till väldigt mycket på t.ex. vinglas, bestick m.m. för att slippa manuell polering då vattnet snabbt rinner av diskgodset. Mycket uppskattat på vinprovningar, finare restauranger eller där man vill minska manuella poleringen.

Doseringsutrustning.
Olika maksiner har eller kräver olika doseringssystem. Vissa maskiner har inbyggda doseringspumpar både för diskmedel och torkmedel medans andra kräver extern utrustning som option. Tork/Sköljmedel doseras alltid flytande, medans diskmedel doseras visa flytande eller patron. Patron monteras i efterhand.

 

 

Diskmaskiner

Mer tips & trix