Vad är en airfryer?
Airfryer eller som det också heter, varmluftsfritös, är helt enkelt en fritös som friterar med hjälp av varmluft. Ingen olja behövs men resultatet mot en oljefritös är lika bra eller till och med bättre. Dessutom snabbare, nyttigare och du slipper samma typ av ventilation och inköpskostnader med olja mot en traditionell fritös.
Fördelarna är många och vi förklarar dom nedan.
Hur funkar den?
Varm luft cirkulerar i hög hastighet, mycket högre än i en varmluftsugn. Effekten blir att maten tillagas snabbt och jämnt och den får både smak och konsistens av att vara friterad med krispig och frasig yta. För bästa smak kan det dock vara bra att tillsätta en liten mängd olja, men det är inget måste, resultatet blir väldigt bra ändå! Maten blir lika god, samma krispighet och upplevelse som traditionell fritering – utan att riskera hälsa och miljö.
Vad kan du tillaga i en airfryer?
Du kan steka, rosta, grilla och baka med hjälp av varmluft, möjligheterna är många. Tillaga god kyckling, pommes frites, snacks till bakad potatis och rostade grönsaker. Eller varför inte baka en kladdkaka eller muffins? Vill du göra ägg? Inga problem, det går alldeles utmärkt att koka ägg i din airfryer!
Trots att olja inte är ett måste för att få ett krispigt resultat i airfryern så kan ett tips vara att spreja ingredienserna med en liten mängd rapsolja eller solrosolja innan du stoppar in dem i airfryern. Se till att du använder rätt olja innan du börjar tillaga i din airfryer.
Fördelar med en airfryer
Traditionell fritering innebär stora kostnader, dålig arbetsmiljö och stora risker. Friteringen kräver fettavskiljare, dyrbar ventilation och rengöring som tar tid. Vidare uppstår en oljedimma som luktar, smutsar ner och ökar halkrisken i köket. Dessutom är fritering med olja extremt brandfarligt.
Förutom de uppenbara fördelarna med hälsa och hållbarhet så förekommer heller inga kostnader för inköp och hantering av olja. Inga investeringar i ventilation och fettavskiljare behövs. Dessutom är energiförbrukningen 50% mindre än traditionell fritering.
Hälsosam
Mat utan oljefritering innebär mer hälsosam mat
Miljö
Mindre miljöpåverkan då energiförbrukningen minskar med ca 50% mot en traditionell fritös
Brand
Mindre risk för brand eller brandskador kring hantering av olja
Kostnadseffektiv
Ingen kostnad för inköp eller lagerhållning av olja. Ingen kostnad för retur av förbrukad olja
Bättre arbetsmiljö
Bättre arbetsmiljö för dom som arbetar i köket. Ingen oljadimma i kök, olja i ventilation eller på golv
Ventilationsfri
Besparing på ventilation, näst intill ventilationsfri
Matupplevelse
Lika bra matupplevelse som med en traditionell fritös
Rengöring
Mindre städning och enklare rengöring
Är du intresserad utav att köpa en airfryer?
Ta en titt på våra produkter här på hemsidan. Tveka inte på att höra av dig till oss ifall du har några funderingar kring airfryers!